Det är i dag faktiskt ganska vanligt att de som äger en hund och har trädgård bygger egna kojor till hunden. Man kan genom att bygga en egen koja enkelt anpassa den efter de hundar som finns på uppfödningen och de kan enkelt varieras efter hundens ras och storlek. En färdig hundkoja kan vara för stor eller för liten. Dessutom saknas ofta möjlighet att själv bestämma färg och tillbehör till kojan om man köper den färdig.

Vad bör man tänka på när man bygger hundkoja?Image result for Att bygga hundkojor till kenneln

När man väl har bestämt sig för att bygga en alldeles egen hundkoja till kenneln eller hunduppfödningen finns det en hel del grejer man verkligen bör tänka igenom innan bygget börjar. Man måste se till att den koja man bygger är komfortabel och byggd så att hunden trivs i den men man måste också se till att man lätt kan hålla kojan ren. Man bör också på ett enkelt sätt kunna se och hålla koll på sin hund när den är i kojan. Det kan vara klokt att ha en eller flera öppningar som gör det möjligt för hunden att titta ut. På så sätt kan de lätt se när människor, andra djur och hundar rör sig på kenneln.

Om man har en hunduppfödning kan det vara klokt att ge varje hund sin egen koja och utegård. Då kan hundarna vara där även längre stunder. Mat- samt vattenskål ska finnas i varje hunds koja och det är också bra om hundarna har lite leksaker. På så sätt kan hunden sysselsätta sig om den blir lämnad en stund. Detta kan också vara ett bra sätt att träna valpar på. I den egna utegården kan valparna och mamman gå ute under trygga förhållanden och bekanta sig med främmande ljud, solens ljus och mycket annat som en valp inte sett tidigare.