För en hunduppfödare finns det väldigt många olika hundtävlingar som kan vara intressanta. Det finns för det första flera olika typer av hundutställningar. Dessa känner de flesta uppfödare till och dessutom besöks de ofta. Hunden får i denna tävling utseende och temperament bedömda. Om en hund får ett bra omdöme eller till och med ett certifikat kan man sälja valparna för högre summor. Utställningsresultatet blir också ett kvitto på att hunden som ställts ut verkligen uppfyller de krav soRelated imagem ställs på den ras man väljer att avla på.

Tävlingsformen agility är vid sidan av utställning också mycket populär. Här ska hunden med en förare springa en hinderbana. Hunden ska springa genom tunnlar, hoppa hinder, gå slalom och balansera. Hunden och föraren måste vara mycket väl samspelta för att detta ska fungera och kommunikationen måste fungera fläckfritt.

Lydnad är också en tävlingsform som blir mer och mer populär. Här är det, precis som namnet antyder, hundens förmåga att lyda sin förare som provas och ofta är tävlingsformen mycket uppskattad. Här kan hundens förmåga att sitta stilla på kommando, inkallning och mycket annat testas. Ofta sker lydnadstävlingar i samband med agility och utställning. Även i dessa tävlingsformer är lydnaden nämligen en mycket viktig del.

Under senare tid har det också blivit populärt att tävla i livräddning och olika bruksgrenar med sin hund. Här ska hunden klara av olika krävande uppgifter på så kort tid som möjligt och med så få fel som möjligt. Dessa tävlingar utövas dock främst med kraftigare, större hundraser.

Det finns också möjlighet att tävla med sin hund i kapplöpning även om denna tävlingsform inte är speciellt vanlig i Sverige i dag. Man får till exempel inte spela med pengar på denna sport, vilket annars är mycket vanligt utomlands. I Sverige finns inte heller så många kapplöpningshundar som passar för tävling.