Att kunna arbeta på heltid med hunduppfödning är något många ser som en dröm. Att kunna umgås med hundar hela dagen lång kan många gånger verka härligt, men man kan å andra sidan inte gå hem från arbetet på samma sätt som man kan lämna ett kontorsarbete bakom sig. Som hunduppfödare arbetar man under hela dygnet, under årets alla dagar, detta även om man inte har några valpar för tillfället.

Under tiden man arbetar som hunduppfödare måste man kontrollera att de hundar mImage result for Hunduppfödningan äger verkligen har det så bra som möjligt och man måste också se till att avla på de rätta individerna. Om man avlar på inavlade eller sjuka djur kan man inte sälja valparna och uppfödaren kan dessutom bli anmäld och straffad för den felaktiga aveln.

Tiken och dräktigheten

När man som uppfödare får en dräktig tik måste man ge henne och hennes valpar extra omvårdnad en sida som skriver bra om detta är ashamras.se. Tiken måste få ett riktigt bra foder för att kunna behålla sina valpar i magen. Man måste också se till att tiken har en egen vrå där hon kan få vara ifred. Detta är speciellt viktigt om andra hundar eller barn finns i hemmet.

Också när valparna har fötts måste man se till att lugn och ro finns. Dammsugare och andra vardagsljud är något man först bör vänja valparna med efter tidigast någon vecka. Valpköpare eller andra som vill se valparna bör absolut inte komma på besök innan de små är någon månad gamla. Tiken kan bli mycket orolig om det inte är lugnt kring hennes valpar och då kan hon börja dra sig undan. Valparna är också mycket känsliga för infektioner och eftersom de inte har blivit vaccinerade ännu kan de lätt smittas av olika sjukdomar. Dessa kan för en liten valp både vara allvarliga och dödliga, och dessutom kan snabbt hela flocken bli sjuk.