Man menar överlag att hunden är människans bästa vän och att hundar går bra ihop med barn. Men det krävs alltid att en vuxen är med. Man kan inte direkt säga att det finns vissa raser som är mer lämpade än andra just för barnfamiljer. Familjelivet handlar om en vanesak. Hunden måste lära sig att umgås med barn, och barnen med en hund. Vissa hundraser har överlag ett något bättre tålamod än andra. De kan acceptera att bli dragna lite lätt i svansen. Men detta betyder ju inte att hunden kan ersätta bImage result for Små barn och hundarnens leksaker.

Små barn och hund

Det kan ofta vara svårt för barnet att förstå anledningen till att hunden inte får dras i svansen eller nypas i örat. Det gäller att en vuxen tydligt förklarar och kanske också visar att det barnet gör faktiskt gör ont på hunden och att den då kan bli arg. Man bör aldrig lämna små barn och hundar ensamma, ens för kortare stunder. Det är viktigt att man som vuxen håller koll och ser till att hunden kan gå undan.

Små hundar

Om mindre barn finns i familjen är det ofta ett gott råd att undvika hundar av mindre raser. En mindre hund kan skada sig betydligt lättare än en större om barnet lägger sig på den. En mindre valp och hund lockar dessutom barnet att lyfta upp den och om hunden sprattlar kan den lätt falla i golvet.

Trevligt temperament

När man ska välja en hundras till familjen bör man alltid låta hundens temperament avgöra om den är en bra hund eller inte. En rätt avlad schäfer eller golden retriever kan ofta vara ett bra val då temperamentet allt som oftast är lugnt i dessa hundraser. De är också lite större och inte lika benägna att skada sig som de mindre raserna.